sibche-blue-logo
دانلود برنامه از سیب ایرانی

آش ترخینه دوغ یکی از غذاهای خوشمزه و محلی شهر اراک است. این آش در شهرهای مختلفی مثل ملایر ، کرمانشاه ، همدان و بروجرد طبخ می شود. ترخینه دوغ یک ماده غذایی دست ساز است که از بلغور گندم تهیه می شود. در شهر اراک این آش خوشمزه را بیشتر در مهمانی ها و مراسم های خاص مانند تعطیلات عید نوروز و سیزده بدر می پزند.

اراک نیز مانند شهرهای دیگر ایران دارای فرهنگ و رسوم خاص خود می باشد. ترخینه دوغ از جمله غذاهای محلی اراک است ک خوردن آن را به شما پیشنهاد میکنیم.

مواد لازم برای ۴ تا ۶ نفر:

کشک: یک پیمانه

ترخینه دوغ: ۳ قرص

لوبیا چیتی، نخود، عدس: ۲۰۰ گرم

سبزی آش: ۵۰۰ گرم

نمک، زردچوبه، فلفل ‏سیاه: یک قاشق‏ غذاخوری

نعنا داغ، سیر داغ، پیاز داغ: ۳ قاشق غذاخوری

طرز تهیه:

قرص ترخینه را حدود ۲ ساعت در آب خیس کنید. سپس با حبوبات که از قبل خیس کرده اید به همراه یک لیتر آب روی حرارت قرار دهید تا حبوبات پخته شود.

بعد سبزی را اضافه کرده و پس از چند جوش، نیمی از پیاز داغ و سیر داغ را اضافه کرده و نمک آش را اندازه کنید.

بعد از آن که آش جا افتاده شد آن در ظرف کشیده و روی آن را با کشک و نعنا داغ و پیاز داغ، تزیین کنید.

مواد لازم برای تهیه ترخینه دوغ:

بلغور گندم (حلیمی): یک کیلو

ماست (دوغ) ترش پُرچرب: ۳ کیلو

نمک: ۲ قاشق‏ غذاخوری

زردچوبه، فلفل سیاه: یک قاشق غذاخوری

کلاله زعفران(پودر نشده): نیم مثقال

پونه خشک: ۵۰ گرم

روش تهیه ترخینه دوغ:

ترخینه یا به گویش اراک (ترخنه) یک نوع آش بلغور است؛ در قدیم روستاهای ایران در فصل فراوانی شیر و ماست، ترخینه را درست می کردند و برای فصل های دیگر انبار می‏ کردند. ترخینه را شما نیز می توانید درست کنید:

بلغور گندم را شسته و با مقداری آب حدود ۶ ساعت خیس کنید.

سپس آب آن را خالی کرده و ماست را که هم زده و یک دست شده است به آن اضافه کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا کاملا پخته شود.

در پایان ساعت اول زردچوبه، فلفل، پونه و زعفران را اضافه کرده و بعد از آن که مواد به حالت خمیر کته مانندی در آمد شعله را خاموش کنید و اجازه دهید تا خنک شود.

سپس به اندازه یک نارنگی از مواد برداشته و فرم دهید. بعد آن را فشار داده تا صاف شود و در سینی بچینید و در جای خشک قرار دهید تا آب آن گرفته و خشک شود.

می‏ توان ترخینه ‏ها را در فریزر نگه داشت و نیازی به خشک کردن ندارد.

این قرص‏ ها نباید بیشتر از یک سال بماند چون طعم و بوی آن تغییر می ‏کند.

ترخینه به گونه‏ های مختلفی درست می‏ شود، می توان به جای ماست از آب انار استفاده کرد و به همان صورت خشک کرد.

گاهی حبوبات را نیز جداگانه می پزند و به ترخینه اضافه کرده و خشک می‏ کنند.

ترخینه‏ های خشک را بهتر است در یک کیسه پارچه‏ ای و در جای خشک و خنک نگه‏ داری کنید تا کپک نزند.

می توان به ترخینه ی گندم مقداری گوجه اضافه نمود تا با آن خشک شود.