غذاهای مشهدی | در سفر به مشهد چه غذاهایی بخوریم؟

غذاهای-مشهدی

 

خراسان یکی از پرطرفدارترین مقاصد گردشگری در ایران است. از حرم مقدس رضوی گرفته تا شهرستان های اصیل و دیدنی مثل نیشابور و تربت جام! صحبت از سفر همیشه به معنی دید و بازدید نیست، یکی از لذت های سفر چشیدن طعم غذاهای محلی ست. از اینها که بگذریم، بارها در مقاله های مختلف به این موضوع اشاره کرده ایم که خوردن غذای محلی در کنار لذت و تجربه سفر یکی از راه های صرفه جویی در هزینه هاست. پس چه که بهتر که یک راست برویم سراغ معرفی غذاهای مشهدی!

وقتی میگویم غذاهای مشهدی در واقع به غذاهای خراسانی اشاره داریم. در کل در بسیاری از شهرهای ایران و جهان نام نیک غذاهای یک شهرستان ها به نام مرکز آن استان نوشته میشود. مثلا وقتی میگوییم قوروتی، باید بدانیم این غذا در بیشتر شهرهای خراسان طبخ و میل میشود اما اگر شما آن را فقط به نام غذای مشهدی بشناسید، کمی کم لطفی در حق آنهاست! به هرحال، فقط قصد داشتیم به این مطلب اشاره کنیم که ما در این مقاله مینویسیم غذاهای مشهدی و لطفا شما بخوانید: غذاهای خراسانی!

 

قبل از اینکه برویم سراغ شکم‌گردی در مشهد، لازم است خدمتتان عرض کنم که تراولچی در طول سال آفرهای مختلفی برای خرید بلیط مشهد در اختیارتان قرار می‌دهد که می‌توانید در هزینه‌های سفر به مشهد صرفه‌جویی کنید.

 

شله مشهدی

شله مشهدی یکی از غذاهایی ست که میتوان آن را در دسته غذاهای مشهدی قرار داد که درست به نام مشهد است! اگر در ایام سوگواری و عذاداری، سری به خیابان ها و هیات های مذهبی این شهر بزنید قطعا بویی که به مشام شما میرسد، بوی دلپذیر این حلیم مشهدی ست. چرا گفتیم حلیم، چون بیشتر ترکیبات آن از لوبیا و نخود و بلغور گرفته تا برنج و گوشت، شبیه همان حلیم است!

غذاهای-مشهدی

نکته ای این است که در مشهد چندین نوع شله پخت و پز میشود و اگر شما قرار است یک راست به سراغ خوشمزه ترین آنها بروید، بهتر است شله مشهدی را انتخاب کنید! علاوه بر حبوبات، گوشت زیاد و روغن حیوانی باعث خوشمزه تر شدن این غذای مشهدی ست. نکته دوم این است که در خصوص شله مشهدی بهتر است از میزبان خود و یا رستورانی که میروید انتظار زیادی نداشته باشید! اغلب مشهدی ها این غذا را در مراسم ها و یا در رستوران های خاص ترین میل میکنند و از آن غذاهای نیست که در منزل پخت شود. مثل همین حلیم گوشت خودمان، که یا باید آن در ماه رمضان پیدا کرد و یا در حلیم فروشی های سطح شهر!

 

کباب شیشلیک

به هرجای ایران سر بزنید و سراغ غذای محلی را بگیرید، کباب سری در میان سرها دارد! از کباب ترکی و بناب گرفته تا شیشلیک مشهد! در مشهد و در بیشتر رستوران ها، کباب شیشلیک یک پای ثابت از منوی غذاهای مشهدی ست. این کباب خوشمزه مخصوصا در شاندیز و در رستوران های زیبایی که در دل باغات آن قرار هست، طعم و مزه بهتری به خود میگیرد.

غذاهای-مشهدی

یادتان نرود که کباب شیشلیک مشهدی را با دوغ محلی و ریحون تازه ای که در کنار این غذا مرسوم است میل کنید تا حظ دو چندانی از این غذای مشهدی برده باشید. اگر اهل کباب کردن گوشت چنجه باشید، میدانید که قلق ها و روش های زیادی برای آبدار کردن و خوش طعم کردن آن وجود دارد. مشهدی ها با تجربه و سبک و سیاق خاص خود در کباب کردن، یکی از خوشمزه ترین کباب های ایرانی را به شما پیشکش خواهند کرد.

 

آش ماستی

آش هم مثل کباب پای ثابت غذای ایرانی ست! از آش های معروف اردبیل و تبریز که بگذریم، مشهدی ها هم برای طبخ این غذای مفید و خوشمزه ایرانی، راه و روش خود را دارند. یکی از غذاهای مشهدی دیگری که در میان خراسانی ها طرفداری بسیاری دارد آش ماستی ست. اما قبل از این گفتیم که وقتی میگوییم غذاهای مشهدی، احتمالا به شهرهای اطراف هم اشاره داریم. برای مثال رَک و ریشه همین آش ماستی در اصل به شهرستان سبزوار و مردم دیار سربداران میرسد!

غذاهای-مشهدی

مردم سبزوار در کنار غذاهای محلی خاص خود مثل کمه جوش و ماست جوش، آش ماست لذیذی هم دارند که گاها به عنوان پیش غذا استفاده میشود. ترکیبات این آش خوشمزه از حبوبات، سیر، پیاز، مرغ، نعنا، لپه و ماست تشکیل شده است. پس اینبار قبل از اینکه به مشهد برسید، بد نیست سری به شهرستان سبزوار و شهر آن بزنید و طعم خوب این غذای محلی را از دست ندهید.

 

دیگچه مشهدی

شما هم اهل دسرهای شیرینی مثل شله زرد و شیر برنج هستید؟ اگر پاسخ آری ست بهتر است در سفر بعدی به مشهد سری بگردانید و در بین منوها این غذا را هم سفارش دهید. دیگچه مشهدی یکی از همان غذاهای مشهدی ست که معمولا در مراسم های مذهبی پخت میشود. با ظاهر خوش آب و رنگ این غذا احتمالا در برابر وسوسه آن به راحتی تسلیم شوید و برای امتحان هم که شده یک تکه از آن را میل کنید.

ترکیبات دیگچه معولا شامل برنج، شیر، شکر، هل و زعفران است که اغلب با مغزهایی مثل پسته و بادام تزئین میشود.

 

یتیمچه نیشابوری

اگر به شهرهای مختلف ایران سفر کرده باشید، میدانید که ایرانی ها از دل بادمجان هزار جور غذای خوشمزه در می آوردند. نمونه اش همین کشک بادمجان گیلانی ها و یا نمونه دیگرش یتیمچه نیشابوری. نیشابوری ها بر خلاف شهرهای دیگر ایران مثل شیراز و تبریز، بادمجان را پای ثابت یتیمچه شان گذاشته اند. یکی از خصوصیات اصلی این غذا این است که تماما از گیاهان و سبزی جات تهیه شده و برای کسانی که دل خوشی از گوشت قرمز و سفید ندارند گزینه مناسبی ست.

غذاهای-مشهدی

یتیمچه یکی از آن غذاهای مشهدی ست که جان میدهد برای ظهر سردِ زمستان، همراه با نان محلی خراسان و سبزیجات تازه. اگر دستی به آشپزی دارید و قرار است دستور پخت این غذا را پیش رو بگذارید، حسابی دقت کنید که بادمجان هایی که میخرید شیرین باشد تا طعم غذای شما حسابی معرکه شود. در ضمن انتخاب ادویه ها در طبخ این غذای ایرانی بسیار مهم است.

 

کوکو شیرین

غذاهای-مشهدی

این یکی را اگر در مشهد نخورید بعید است در جای دیگری از ایران پیدا کنید! کوکو همان کوکو است اما مشهدی ها روی آن شیره میریزند. در واقع این تلفیق بدیع، از آن دسرهای پرطرفدار در مشهد است که پاس ثابت مهمانی ها و دور هم نشینی هاست. سیب زمینی و آرد و تخم مرغ را مانند دیگر کوکوهای ایرانی مخلوط کنید تا از دل آن یک کوکو سیب زمینی درست و حسابی در آوریم. سپس آن را تکه تکه کرده و روی آن شیره بریزید! مشهدی های عزیز قول میدهند این ترکیب چیز خوشمزه ای برای دسر سرد و یا گرم باشد!

 

قروتی

غذاهای-مشهدی

کم کم با غذاهای مشهدی آشنا شدید؟ این یکی هم یکی از غذاهایی ست که در کل خراسان به روش های مختلفی طبخ میشود. در خراسان تا دلتان بخواهد غذاهای خوشمزه ای هست که بایستی زحمت بکشید و در آن نان تلیت کنید! قروتی هم یکی از آنهاست. طعم و مزه اصلی این غذا حول کشک میچرخد و احتمالا بتوانید تصور کنید که چه طعم دلچسبی دارد! قروتی هم از غذاهای زمستانی ست. نه که آن را در فصل های دیگر میل نکنند اما مثل آبگوشت و آش در سرمای زمستان چیزی دیگری ست!

 

کمه جوش سبزواری

اگر از سبزواری ها بپرسید غذای محلی معروف شهر شما چیست، بدون شک یکی از اصلی ترین آنها کمه جوش است. کمه در واقع چیزی مثل ماست چکیده و ترش است، اما نکته اینجاست که واقعا ماست چکیده نیست و با آن فرق دارد! کمه را میتوانید اگر گذرتان به سبزوار خورد از هر سوپر مارکت و لبنیاتی تهیه کنید! اما روش پخت آن به این راحتی ها نیست و احتمال دارد به راحتی مزه و طعم بدی پیدا کند.

غذاهای-مشهدی

اگر سر از سبزوار در آوردید نان خشک کاک را تجربه کنید! این نان معمولا در کنار کمه جوش یک ترکیب دوست داشتنی و لذیذ میسازد. کمه جوش را بهتر است با پیاز و کمی سبزی تازه میل کنید تا از طعم آن حسابی لذت ببرید!

 

رشته پلو

شیوه متفاوت پختن غذاهای مشهدی به کباب و یتیمچه ختم نمیشود و رشته پلو هم یکی از غذاهای مشهدی ست که طرز تهیه خود را دارد. مشهدی ها بجای گوشت و دیگر ترکیبات رایج در کنار رشته پلو، آن را با گوشت سفید و ران مرغ طبخ میکنند. در اصل میتوان گفت رشته پلو مشهدی ها مانند دیگر غذاهای آنها به دلیل فراوانی زعفران در خراسان، رنگ و لعاب زعفرانی خاصی دارد.

غذاهای-مشهدی

نکته دیگر در مورد این رشته پلو مانند دیگر غذاهای مشهدی با ذائقه شیرین، ترکیب کشمش و خرما در آن است. پس اگر تابحال رشته پلو شیرین را تست نکرده اید، احتمالا مشهد مقصد خوبی برای چشیدن طعم این غذای محلی و خوش طعم است.

 

نان های خراسان رضوی

بد نیست حالا که از غذاهای مشهدی و خراسانی بیشتر میدانید، کمی در خصوص نان های متنوع خراسان اطلاع داشته باشید. یکی از این نان ها فطیر های خوشمزه خراسانی ست. فطیر خراسانی شامل خمیر و کشمش و شیره انگور است که به عنوان وعده صبحانه بسیار پر قوت و لذیذ است. از دیگر نان های خراسان رضوی و مشهد، همان نان کاک است که در بخش مربوط به کمه جوش به آن اشاره شد. نان کاک نانی ست که سبزواری ها در کنار تنور خشک میکنند. این نان به دلیل خشک و ترد بودن ماندگاری بالایی دارد و در ترکیب با آب دوغ و یا کمه جوش مزه بسیار خوشمزه ای پیدا میکند.

این را هم بدانید که بیشتر نان های معروف خراسانی مربوط به خراسان جنوبی ست. اهل بیرجند و قائنات سلیقه خاصی در طبخ نان های خوش عطر و طعمی دارند که متاسفانه کمتر در ایران شناخته شده است.

 

خلاصه اینکه سفر به مشهد علاوه برجاهای دیدنی مذهبی و طبیعت دست‌نخورده در مناطق کمتر شناخته‌شده‌ی خراسان، شکم‌گردی لذیذی را برایتان خواهد داشت. صحبت از غذاهای مشهدی تمام شد، اما اگر بگردید خواهید دید که غذاهای دیگری هم در این استان هست که به امتحان کردن می ارزد! اگر اهل خراسانید و یا در خصوص غذاهای مشهدی و خراسانی اطلاعات و یا نکته ی خاصی دارید میتوانید آن را در اینجا با ما و مخاطبان مشتاق تراولچی درمیان بگذارید.

 

شماره تلگرام پشتیبانی
09907712004