غذاهای یزد، دریچه‌ای به سوی شناخت یک میراث جهانی

قطاب یکی از شیرینی‌ها و غذاهای یزد
قطاب یکی از شیرینی‌ها و غذاهای یزد

غذاهای یزد را چشیده‌اید؟ آیا اصلاً به یزد سفر کرده‌اید؟ یزد شهری کویری در فلات ایران است که سابقه‌ی تاریخی آن به بیش از سال می‌رسد. این شهر به تازگی به عنوان نخستین شهر تاریخی ایران و بیست‌ودومین اثر تاریخی کشور در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. همین موضوع نشان دهنده‌ی اهمیت این شهر به لحاظ تاریخی و فرهنگی است. آشپزی و غذا نیز بخشی از فرهنگ یک سرزمین است. بخشی از فرهنگ آن چیزی است که مردمان می‌پزند و در سفره‌هایشان می‌گذارند. خوراکی‌ها و غذاهای یزد نیز نشان از فرهنگ و آداب و رسوم غنی این سرزمین کویری دارد.

تراولچی در این مقاله خوراکی‌ها، دسرها و غذاهای یزد را به شما معرفی می‌کند. تراولچی هم‌چنین پیشنهاد می‌کند با سفر به شهر یزد به دیدن آثار بی‌نظیر دومین شهر خشتی دنیا بروید. علاوه بر این با چشیدن طعم غذاهای یزد، تاریخ و فرهنگ این شهر را زیر زبانتان مزه کنید.

انواع آش‌ها:

یکی از خوراک‌هایی که در این ناحیه‌ی کویری بسیار طرفدار دارد، آش است. آش غذایی آبدار است. در حقیقت آب درون آش خشکی آب و هوای این شهر را خنثی می‌کند. با خوردن آش در مقایسه با غذاهای جامد آب بیشتری وارد بدن می‌شود. از همین روست که در این شهر کویری آش به این اندازه تنوع دارد. چون مردم با خوردن آش از بدنشان در مقابل کم‌آبی محافظت می‌کنند.

آش از معروف‌ترین غذاهای یزد
آش از معروف‌ترین غذاهای یزد

انواع آش در شهر یزد آش شولی، آش گندم، آش ماش، آش آلو، آش آبغوره و… است. معروف‌ترین آش در یزد آش شولی است.

آش شولی یکی از معروف‌ترین غذاهای یزد

آش شولی غذایی بسیار ساده و با روش طبخی آسان است. مواد لازم برای پخت این آش سبزی آش (اسفناج، شوید، تره، جعفری، شنبلیله) چغندر، پیاز، آرد، نعناع و عدس است. این آش با سرکه یا رب انار خورده می‌شود. نکته‌ی مهم در مورد استفاده از سرکه در کنار خاصیت ضدنفخ بودن آن است. آش به دلیل داشتن حبوبات امکان ورم و نفخ را در معده و روده ایجاد می‌کند. اما خوردن سرکه در کنار آن این خاصیت را خنثی می‌نماید.

 آش گندم یا آش امام حسین از غذاهای یزد در ایام محرم

آش گندم یزدی به آش امام حسین (ع) نیز معروف است. این آش یکی از کامل‌ترین و مغذی‌ترین آش‌های یزد است. در یزد به عنوان غذای نذری ایام محرم این آش توزیع می‌شود. از این رو نام آش امام حسین از آن رو بر آن گذاشته شده است. در این آش که شباهت زیادی با حلیم دارد تنوع مواد اولیه بسیار زیاد است. مردیم یزد در آن گندم، جو، نخود، عدس، ماش، سبزی آش و انواع لوبیاها را در آن می‌ریزند. بنابراین طبیعی است که یک منبع بسیار غنی از پروتئین و ویتامین باشد. غذایی که به دلیل نداشتن گوشت محبوب گیاه‌خواران نیز هست.

آش گندم یا آش امام حسین از غذاهای یزد در ایام محرم
آش گندم یا آش امام حسین از غذاهای یزد در ایام محرم

آش  ماش از غذاهای پرخاصیت یزد

آش ماش یک آش پرخاصیت است که خیلی سریع پخته می‌شود. علت آن این است که ماش یکی از حبوبات زودپز است. مواد اولیه‌ی این آش برنج، ماش، سبزی آش و رب‌گوجه‌فرنگی هستند. ماش دارای خاصیت فراوانی است. بنابراین آشی که با ماش پخته شود بسیار پرخاصیت است.

آش ترش و شیرین آلوی یزدی

از دیگر آش‌های سنتی یزد می‌توان به آش آلو اشاره کرد. این آش در دو نوع با گوشت و بدون گوشت پخته می‌شود. ویژگی متمایز آش آلو از سایر آش‌ها دارا بودن آلوی خشک است. آلو طعمی ترش و شیرین به آش می‌دهد و دیگر برای خوش طعم کردن‌تر آش نیاز به سرکه ندارید.

آش آبغوره پایین آورنده‌ی قند و کلسترول

آش آبغوره به دلیل داشتن غوره دارای ارزش غذایی ویژه‌ای است. این آش به کاهش قند خون و کلسترون کمک می‌کند. حبوبات این آش عدس و لوبیای چشم‌ بلبلی هستند. برنج و آب مرغ نیز در پختن این آش به کار می‌روند.

انواع کوفته‌ها با دستور پخت آشپزان یزد

در یزد دو مدل کوفته طخ می‌شود. یکی کوفته‌ی لپه و دیگری کوفته‌ی نخودچی. این دو مدل کوفته تفاوت‌هایی با کوفته‌های سایر مناطق دارند. این تفاوت‌ها با توجه به ویژگی‌های اقلیمی و مواد خوراکی موجود در این ناحیه شکل می‌گیرد و برای خوردن آنها و چشیدن طعم اصیل یزدی آن حتماً باید به این شهر سفر کرد.

 قلیه‌ی کدو از غذاهای یزد که ضدسرطان است

کدو یکی از صیفی‌جات بسیار مهم و سرشار از آنتی اکسیدان است. بنابراین هر غذایی که با کدو پخته شود، خاصیت ضد سرطان دارد و حکم دارو دارد. کدو تنبل و کدو حلوایی شباهت زیادی به هم دارند. هر دوی این نوع کدو در پخت قلیه‌ی کدو کاربرد دارند. سایر مواد اولیه‌ی این غذای سالم و خوشمزه، لوبیا قرمز و ماش به همراه شکر، دارچین، گردو و پودر نارگیل است. به دلیل شیرین بودن قلیه‌ی کدو می‌توان آن را جزء دسرها نیز به حساب آورد.

قلیه‌ی کدو از غذاهای یزد با خاصیت ضد سرطان
قلیه‌ی کدو از غذاهای یزد با خاصیت ضد سرطان

ماقوت، دسری خوشمزه و خنک

ماقوت یک نوع دسر نشاسته‌ای است که طعمی شبیه به فالوده دارد. این دسر با داشتن نشاسته دارای خاصیت ژله‌ای است. یک نکته‌ی مهم در مورد این دسر این است که می‌تواند جایگزین مناسبی با ژله برای گیاه‌خواران باشد. چرا که ژلاتین از استخوان حیوانات تولید می‌شود و گیاه‌خواران آن را مصرف نمی‌کنند. دسر ماقوت که با نشاسته آماده می‌شود، یک دسر خوشمزه و شیرین با بافتی نرم و ژله‌ای است.

شیرینی‌های یزدی

یکی از دلایل سفر به یزد می‌تواند شیرینی‌های معروف آن باشد. از قطاب و باقلوا گرفته تا لوز و کیک یزدی و و سوهان. تنوع تنقلات شیرین در یزد بسیار زیاد است. به عنوان مثال شیرینی گرد و خشک حاجی بادام که امروزه در همه جا یافت می‌شود، ریشه‌ی یزدی دارد. سوهان یزدی که با آرد تهیه می‌شود، با سوهان قم متفاوت است. نان سوروک یکی از نان‌های روغنی محلی است که در شب‌نشینی‌ها سرو می‌شود. انواع آب نبات‌ها و نقل‌های یزد طعم خاص و ویژه‌ی خود را دارد. هم‌چنین پشمک شیرینی سبک و خوشمزه‌ای است که ریشه‌ی آن یزدی است.

ماقوت یکی از دسرها و غذاهای یزد
ماقوت یکی از دسرها و غذاهای یزد
شماره تلگرام پشتیبانی
09907712004